Retour

Le fromage « BRYNDZA PODHALAŃSKA »

Le fromage « BRYNDZA PODHALAŃSKA »

Ma miękką, lekko grudkowatą konsystencję i ostry, słono-kwaśny smak. Od stuleci stanowiła podstawowe pożywienie pasterzy wypasających owce na górskich halach, a nawet była środkiem płatniczym, w którym pobierali oni swoje wynagrodzenie za pracę. Dziś to produkt delikatesowy i jeden z najbardziej cenionych serów tatrzańskich. Przywilej wytwarzania bryndzy – jak w przypadku oscypków – należy do niewielkiej grupy baców, spełniających wymogi prawa unijnego jako produkt oznaczony „Chronioną Nazwą Pochodzenia”.
Ma miękką, lekko grudkowatą konsystencję i ostry, słono-kwaśny smak. Od stuleci stanowiła podstawowe pożywienie pasterzy wypasających owce na górskich halach, a nawet była środkiem płatniczym, w którym pobierali oni swoje wynagrodzenie za pracę. Dziś to produkt delikatesowy i jeden z najbardziej cenionych serów tatrzańskich. Przywilej wytwarzania bryndzy – jak w przypadku oscypków – należy do niewielkiej grupy baców, spełniających wymogi prawa unijnego jako produkt oznaczony „Chronioną Nazwą Pochodzenia”.

C’est un fromage à la consistance moelleuse, légèrement granuleuse, et au goût salé et acide. Depuis des siècles, il est la nourriture de base des bergers qui emmènent paître les brebis à flanc de colline, et c’était même un moyen de paiement de leur salaire. Aujourd'hui c’est un produit d’épicerie fine et l’un des fromages des montagnes des Tatras les plus réputés. Le privilège de produire la bryndza, comme dans le cas des oscypek, appartient à un petit groupe de bergers qui remplissent les critères du droit de l’union européenne pour être un produite «d’appellation d’origine contrôlée »  

Lire Lire