Retour

We Frankówce Małej

We Frankówce Małej

jabłka
W miejscu oddalonym od Krakowa ok. 50 km, w okolicach Gdowa i nowego Wiśnicza, w dolinie Raby i Stradomki leży miejscowość Cichawka. Mieści się tu Frankówka Mała, szczególne miejsce na mapie kulinarnej Małopolski.

Przyjeżdżają tu chętnie dzieci na wycieczki szkolne, przedszkolaki na zajęcia warsztatowe, a także rodziny z dziećmi. Pierwsze kroki kierują do drewnianego domku z tarasem. Tu można dowiedzieć się najwięcej o regionie i jego specyfice, w lokalnej informacji turystycznej, oferującej foldery, wydawnictwa i lokalne pamiątki. Wśród rękodzieła lokalnego znajdują się: drewniane zabawki z Żegociny, ręcznie robione i malowane regionalne laleczki z Pracowni PoWoli, ceramika z Nowego Wiśnicza. Działa tu też bar regionalny z napojami i lokalnymi przekąskami. Specjalnością Frankówki Małej  są Cichawiaczki – cebulaczki, placki pieczone z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli.

Na tarasie odbywają się lekcje – wykłady z rekonstrukcji kuchni historycznej. Inspiracją jest pobliski Zamek w Wiśniczu, gdzie w XVII wieku powstała pierwsza na ziemiach polskich książka kucharska, Compendium Ferculorum, spisana przez Stanisława Czarnieckiego, kuchmistrza wojewody krakowskiego Michała Lubomirskiego. Jest to doskonały pretekst, by w sposób interesujący przedstawić tradycje kulinarne i dziedzictwo kulturowe regionu.

Obok drewnianego domku zadaszona kuchnia z piecem chlebowym przeznaczona jest na warsztaty kulinarne „Heca z pieca, czyli co można zrobić z mąki, drożdży i wody” albo „Bochenek  pełen niespodzianek”, podczas których dzieci poznają różne rodzaje zboża i mąki i same wyrabiają ciasteczka, które następnie pieką w piecu. Zajęcia dla dorosłych mają inny charakter: „Chleb rośnie poWoli” - warsztaty relaksacyjne dla kobiet, „Pierogowe fascynacje”, „Zakręcone marynaty tańczą twista”.

Obiekt dysponuje dużym terenem zielonym przylegający do lasu, jest miejsce na ognisko i plac zabaw, zimą organizowane są  kuligi.

Informacje: www.frankowka.pl  

Lire Lire